O sansa pentru industria online din Romania?

Singura certificare destinată industriei de publicitate online, recunoscută la nivel internațional, e disponibila din luna aceasta si in Romania. Certificarea atestă cunoștințele necesare profesioniștilor care lucrează în domeniul digital, în special în zona de vânzare (media buying and selling).

Dar sa vedem ce efecte va avea aparitia specialistilor certificati.

In online, ca si in multe alte domenii, spiritul balcanic se lupta cu cantecul de sirena al integrarii in Uniunea Europeana. Intalnesti la tot pasul situatii contradictorii, de la ignoranta agresiva pana la cele mai subtile si moderne abordari. Strainii care intreaba sunt uluiti de multitudinea si calitatea serviciilor si tehnologiilor existente pe piata dar si de situatiile caragialesti intalnite la tot pasul. Companiile mari implicate se zbat in dificultati de tot felul, dar pe de alta parte apar multe firme mici care se misca extrem de natural. Asistam (si vom putea povesti nepotilor) la o schimbare majora si rapida a legilor care guverneaza intregul proces de comunicare. Iures sau apa tulbure? Probabil o combinatie din ambele. Si evident, cele doua feluri de pescuitori, fiecare in transeele lui, intr-o inclestare care ne sufoca pe toti incet. Fiecare spera ca lucrurile se vor limpezi si vor intra intr-o previzibilitate aducatoare de business bun, desi se fac cinci ani de la apusul perioadei de aur, si toti stim in adancul sufletului nostru ca nu va reveni, doar ca nu suntem pregatiti sa acceptam acest lucru.

Si atunci ce e de facut? Evident nu exista o solutie miraculoasa, ci pasi mici care ne pot scoate din vartej. Unul din acestia este cresterea profesionalismului tuturor celor implicati in comunicarea digitala, dar care trebuie sa fie insotit si de  recunoastere reciproca si de respect, fie ca vorbim de departamente de marketing mici sau mari, de agentii, de regii sau furnizori de media. Orice certificare, in special cea oferita de prestigioasa IAB, poate sa ne duca un pas pe acest drum.

IAB Romania ofera si un curs de pregatire pentru aceasta certificare, marti 22 octombrie si mi-au facut bucuria de a ma invita sa tin acest curs. Va astept, si daca stati pe ganduri din cauza taxei, dati-mi un semn, poate reusesc sa va pun o vorba buna… ca doar sunteti cititorii mei.